Nakupiiraat | Beanit

Nakupiiraat

Annoksia24 annosta
Annos-
määrä

Beanit kasvispiirakat paistetaan uunissa kullankeltaiseksi, ja ovat hurmaavan hyvää purtavaa niin välipalana kuin illanistujaisten pikkusuolaisena.

Reseptin on laatinut Meri-Tuuli Väntsi.

Raaka-aineet

Taikina:
 5 dl vettä
 1 pss kuivahiivaa
 2 tl sokeria
 2 tl suolaa
 2 rkl oljyä
 11 dl jauhoja + hieman lisää leivontaan
Täyte:
 1 dl tummaa puuroriisiä
 2 sipulia
 2 valkosipulin kynttä
 2 porkkanaa
 100 g palsternakkaa
 2 rkl ketsuppia
 1,50 tl suolaa
 0,50 tl maustepippuria
 1 tl juustokuminaa
 rypsiöljyä paistamiseen
 1 kananmuna

Ohjeet

1

Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sekoita siihen suola, sokeri sekä kuivahiiva. Vatkaa veteen jauhot desilitra kerrallaan; taikina saa jäädä löysähköksi, kunhan se juuri ja juuri irtoaa kulhosta. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia kunnes siitä muodostuu kimmoisa iso pallo. Peitä liinalla ja nosta lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan tunniksi. Valmista seuraavaksi täyte.

2

Keitä puuroriisi runsaassa vedessä kypsäksi, valuta siivilässä. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Laita sipulit pannulle öljyyn kuullottumaan miedolla lämmöllä, anna pehmetä hiljaa kypsiksi, noin 12 minuuttia. Raasta sekaan porkkanat ja palsternakka. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää nakumuru sekä kuivat mausteet ja paistele vielä noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi ketsuppi. Ota pannu liedeltä ja kääntele riisi seokseen. Tarkista maku.

3

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Leikkaa se muutamaan osaan. Kauli puikulakaulimella taikina suorakaiteen muotoiseksi, aseta taikinan pitkä sivu sinuun päin. Ota ruokalusikalla täytettä ja aseta täytenokareita riviin taikinan pituudelta 10 cm välein toisistaan. Käännä taikina kahtia täytteiden päälle, painele kämmenellä ilmakuplat täytteiden ympäriltä pois tiivistäen samalla taikinakerrokset yhteen. Leikkaa pasteijamuotilla tai isolla vesilasilla piirakka irti taikinasta, jättäen ainakin 1 cm reuna täytteen ympärille.

4

Nosta irtileikatut piiraat leivinpaperille kohoamaan. Pyöräytä ylijääneet taikinat uudeksi taikinapalloksi. Jatka näin kunnes kaikki taikina ja/tai täyte on käytetty.

5

Riko kananmuna lasiin ja vatkaa sen rakenne rikki. Voitele piiraat munalla ja pistele niihin haarukalla reikiä.

6

Paista piiraat 180-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes piiraat ovat kullankeltaisia. Tarjoa sinapin, ketsupin ja kurkkusalaatin kanssa.

VINKKI!
Piiraat voi kypsänä pakastaa ja lämmittää mikrossa sitä mukaa kun niillä tahtoo herkutella.

Nakupiiraat

Ainesosat

Taikina:
 5 dl vettä
 1 pss kuivahiivaa
 2 tl sokeria
 2 tl suolaa
 2 rkl oljyä
 11 dl jauhoja + hieman lisää leivontaan
Täyte:
 1 dl tummaa puuroriisiä
 2 sipulia
 2 valkosipulin kynttä
 2 porkkanaa
 100 g palsternakkaa
 2 rkl ketsuppia
 1,50 tl suolaa
 0,50 tl maustepippuria
 1 tl juustokuminaa
 rypsiöljyä paistamiseen
 1 kananmuna

Valmistusohjeet

1

Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sekoita siihen suola, sokeri sekä kuivahiiva. Vatkaa veteen jauhot desilitra kerrallaan; taikina saa jäädä löysähköksi, kunhan se juuri ja juuri irtoaa kulhosta. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia kunnes siitä muodostuu kimmoisa iso pallo. Peitä liinalla ja nosta lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan tunniksi. Valmista seuraavaksi täyte.

2

Keitä puuroriisi runsaassa vedessä kypsäksi, valuta siivilässä. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Laita sipulit pannulle öljyyn kuullottumaan miedolla lämmöllä, anna pehmetä hiljaa kypsiksi, noin 12 minuuttia. Raasta sekaan porkkanat ja palsternakka. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää nakumuru sekä kuivat mausteet ja paistele vielä noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi ketsuppi. Ota pannu liedeltä ja kääntele riisi seokseen. Tarkista maku.

3

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Leikkaa se muutamaan osaan. Kauli puikulakaulimella taikina suorakaiteen muotoiseksi, aseta taikinan pitkä sivu sinuun päin. Ota ruokalusikalla täytettä ja aseta täytenokareita riviin taikinan pituudelta 10 cm välein toisistaan. Käännä taikina kahtia täytteiden päälle, painele kämmenellä ilmakuplat täytteiden ympäriltä pois tiivistäen samalla taikinakerrokset yhteen. Leikkaa pasteijamuotilla tai isolla vesilasilla piirakka irti taikinasta, jättäen ainakin 1 cm reuna täytteen ympärille.

4

Nosta irtileikatut piiraat leivinpaperille kohoamaan. Pyöräytä ylijääneet taikinat uudeksi taikinapalloksi. Jatka näin kunnes kaikki taikina ja/tai täyte on käytetty.

5

Riko kananmuna lasiin ja vatkaa sen rakenne rikki. Voitele piiraat munalla ja pistele niihin haarukalla reikiä.

6

Paista piiraat 180-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes piiraat ovat kullankeltaisia. Tarjoa sinapin, ketsupin ja kurkkusalaatin kanssa.

VINKKI!
Piiraat voi kypsänä pakastaa ja lämmittää mikrossa sitä mukaa kun niillä tahtoo herkutella.

JaaTwiittaaTallenna