fbpx

ONKO TÄNÄÄN
LIHALAUANTAI?

Entä jos söisit lihaa vain kerran viikossa?
Kotimaista ja mahdollisimman vastuullista tietenkin.

Ennen vanhaan liha oli Suomessa harvinaista herkkua, jota ei suinkaan syöty joka päivä. Nykyään suomalaisista valtaosa syö lihaa joka päivä, reilusti yli ravitsemussuositusten.

Liha on ravintoarvoiltaan monipuolista ja maukasta ruokaa, sitä ei käy kiistäminen. Niin hienon ruoan ei soisi olevan arkinen itsestäänselvyys, vaan puoltavan paikkaansa juhlahetkien erityisherkkuna. Muina päivinä voi sitten syödä jotakin tavallisempaa, kuten vaikkapa härkäpapua.

Kun suuri joukko tekee pieniä asioita, sillä on usein enemmän vaikutusta kun pienen ryhmän suurilla teoilla. Siksi lanseeraamme Lihalauantain – juhlistaaksemme hyvän lihan syöntiä, yhtenä päivänä viikossa. Jos siis syöt lihaa, syö kotimaista ja mahdollisimman vastuullista. Ja vaikkapa sitten vain lauantaina.

Muina päivinä sitten helppoa ja herkullista kasvisruokaa, esimerkiksi juuri Beanit-tuotteista valmistettuna.

Liha ja kasvis mahtuvat samaan ruokavalioon

Ei tarvitse olla kasvissyöjä tai vegaani syödäkseen kasvipohjaisia ruokia – pinaattilättykin on aina maistunut kaikille ruokatottumuksiin katsomatta.

Monipuolinen kasvispainotteinen ruokavalio on ravitseva ja suositeltava valinta niin oman terveyden kuin ympäristön näkökulmasta.

papu

Lähde: Bilendi Finlandin verkkopaneeli, 01/2021, N=1000.

Muutos tarvitsee innostamista ja suopeutta

Tuoreesta ruokakyselystämme selvisi, että suomalaiset kokevat tämän hetken ruokakeskustelun kärjistyneeksi. Lisäksi valtaosa suomalaisista kokee, että erilaisiin ruokavalioihin tulisi suhtautua nykyistä suopeammin, söi sitten lihaa tai ei.

Me haluamme tuoda keskusteluun sallivuutta ja suopeutta – iloa ja innostamista.

Kärjistynyt ja syyllistävä keskustelu ei mahdollista välttämätöntä muutosta kohti ympäristömme ja terveytemme kannalta kestävää ruokajärjestelmää.

Muutos tarvitsee innostamista ja suopeutta

Tuoreesta ruokakyselystämme selvisi, että suomalaiset kokevat tämän hetken ruokakeskustelun kärjistyneeksi. Lisäksi valtaosa suomalaisista kokee, että erilaisiin ruokavalioihin tulisi suhtautua nykyistä suopeammin, söi sitten lihaa tai ei.

Me haluamme tuoda keskusteluun sallivuutta ja suopeutta – iloa ja innostamista.

Kärjistynyt ja syyllistävä keskustelu ei mahdollista välttämätöntä muutosta kohti ympäristömme ja terveytemme kannalta kestävää ruokajärjestelmää.

Lähde: Bilendi Finlandin verkkopaneeli, 01/2021, N=1000.

Mitä suurempi joukko saadaan mukaan muutokseen, sen isommat vaikutukset sillä on!

On kuitenkin selvää, että eri ihmiset lähestyvät muutoksia eri tavoin. Siinä missä joku on valmis hyppäämään heti täysin lihattomaan ruokavalioon, voi toiselle toimia paremmin lihansyönnin vähentäminen.

Ja kaikesta tästä on apua!

Jos haluat rallatella mukana

Reseptit

Uusien ruokien ja raaka-aineiden kokeilu voi olla vaikeaa. Siksi kokosimme tänne tuttuja ruokia, joita voit kokeilla kasvisversioina. Lisänä joukossa muutamia meidän suosikkejamme, jotka voivat olla myös sinun uusia arjen suosikkejasi.

Helppo Beanit® curry-uunimunakasJos rakastat munakasta ja helppoa ruoanlaittoa, niin kannattaa kokeilla tätä maukasta ja täyttävää Beanit uunimunakasta. Uunissa munakas myös kypsyy ilman vaivannäköä.
Kermainen tomaattipasta Beanit®-härkäpapusuikaleillaTäyteläinen tomaattipasta ja Beanit®-härkäpapusuikaleet sopivat herkullisesti yhteen. Tämä arjen pelastaja valmistuu nopeasti ja maistuu koko perheelle - voit käyttää pastana omaa suosikkiasi tai tyhjentää kaapista pussinpohjat pastakattilaan. Tämän reseptin kanssa voi totisesti edetä rennolla otteella!
Beanit® härkäpapusuikale-nuudelisalaattiTässä aasialaisessa nuudelisalaatissa raikkaat maut yhdessä rapeiden Beanit®-härkäpapusuikaleiden ja rouskuvien pähkinöiden kanssa on herkkua. Voit myös tehdä reseptin tuplana - tämä salaatti nimittäin säilyy hyvin myös seuraavaan päivään jääkaapissa.
Härkis® Mac & CheeseHärkis® Mac & Cheese – yksinkertaista ja superherkullista – amerikkalaisten lohturuokapöydästä meille rantautunut resepti taipuu nyt paitsi perinteiseen maitopohjaiseen kuin vegaaniseenkin kokkailuun. Reseptissä vaihtoehdot sinun mieltymyksesi mukaan.

Reseptin on luonut My Bliss Ktchn.

Härkis® munakoisolasagneLasagne on koko perheen suosikkiresepti vuodesta toiseen. Kokeile tällä kertaa ihanan mehevää, suussa sulavan maukasta ja reilun ruokaisaa Härkis-munakoisolasagnea.

Reseptin on luonut My Bliss Ktchn.

Härkis® kaalikääryleetKuka voi vastustaa perinteisiä kaalikääryleitä! Nämä kääryleet suorastaan rakastavat täyteläisen makuista ja suloisen pehmeää Härkis-täytettä. Tätä on pakko testata.

Reseptin on luonut My Bliss Ktchn.

Beanit® härkäpapumurukeittoKeitto on ihanan arjen peruspapua! Beanit® härkäpapumurun kanssa loihdit perinteisen herkullisen keittoaterian koko perheelle. Kattilallisesta riittää useammallekin päivälle ja maku vain paranee ajan myötä.

Reseptin on luonut My Bliss Ktchn.

Mitä ihmettä?

Mihin pyritte kampanjalla?

Haluamme viestiä, ettei valinnan kasvisruoan ja lihan välillä tarvitse olla joko-tai. Merkittäviä vaikutuksia kohti kestävämpää ruokajärjestelmää saadaan aikaan, jos suuri joukko siirtyy kasvisruoan pariin edes osittain. Haluamme kampanjalla myös tuoda ruokakeskusteluun suopeutta ja sallivuutta, sillä muutos ei tapahdu tuomitsemalla tai vastakkainasettelulla.

Tutkimuksestamme selvisi, että yli 60 prosenttia suomalaisista kokee keskusteluilmapiirin kärjistyneeksi ja suuri osa tulevansa ruokavalionsa perusteella tuomituksi. Vastaajista 58 prosenttia koki, että ruokavalioita kohtaan tulisi suhtautua nykyistä suvaitsevaisemmin. Uskomme, että tämä muutos saadaan aikaan hyväksyvässä ja suvaitsevaisessa ilmapiirissä.

Miksi kannustatte ihmisiä syömään lihaa?

Jos et ole syönyt lihaa tähän mennessä, emme toki kannusta aloittamaan nytkään. Mutta jos syöt toisinaan lihaa, kehotamme syömään sitä mahdollisimman vastuullisesti ja kerran viikossa, vaikkapa lauantaisin. Tällä viestillä haluamme kannustaa kaikkia suomalaisia pohtimaan sitä, mitä he syövät arjessa. Jos suomalaiset jättäisivät lihan arkiruokailusta pois, olisi sillä suuri vaikutus ilmastopäästöihin sekä ihmisten terveydelle.

Jos liha ruokavalioon kuuluu, olisi mielestämme mahtavaa, jos siihen suhtauduttaisiin arvoisellaan tavalla, juhlahetkien ruokana eikä arjen itsestäänselvyytenä.

Miksi lihansyöntiä pitää vähentää?

Syitä on lukuisia ja niissä linkittyvät ihmisten, ympäristön ja eläinten hyvinvointi. Ruoan osuus keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjäljestä on Sitran mukaan 18%, joten ruokavalinnoilla on mahdollisuus vaikuttaa suuresti saadaksemme elämäntapamme maapallon kantokyvyn mukaisiksi.

Eat Lancetin laajan tutkimuksen mukaan maapallon kantokyvyn kannalta kestävä ja terveellinen ruokavalio on sellainen, jossa suurin osa ruoasta on kasviperäistä. Tätä ruokavaliota kutsutaan planetaariseksi ruokavalioksi.

THL:n mukaan suomalaisten suurimmat kansanterveysriskit liittyvät usein ikääntyvään väestöön, joka kärsii sydän- ja verisuonitaudeista. Tutkimuksen mukaan (THL FinRavinto 2017) 79 prosenttia suomalaisista miehistä ja 26 prosenttia naisista syö kuitenkin virallisia ravitsemus- ja ruokasuosituksia (Valtion ravitsemusneuvottelukunta) enemmän lihaa. Kansanterveydelle olisi merkittävä juttu, jos saisimme rohkaistua suomalaisia syömään kasvispainotteisemmin!

Suomalaiset ravitsemussuositukset ovat yksiselitteiset: voit saada monipuolisesti kaikki tarvittavat ravintoaineet, vaikkei ruokavalio sisältäisi ollenkaan lihaa. Tärkeintä on koostaa ruokavalio monipuolisesti ja terveellisesti, olipa ruokavalio mikä tahansa.

Miten kotimaisen ruoantuotannon ja maatalouden käy kampanjan mukaisissa visioissa?

Monen suomalaisen elinkeino on kiinni lihan tuotannossa, joten jos syöt lihaa, suosittelemme valitsemaan kotimaista lihaa yhteisen suomalaisen ruokajärjestelmän tukemiseksi. Kotimainen tuotanto on meille tärkeä arvo: tavoitteemme on, että kestävää ruokajärjestelmää rakentaessa eurot ja työt pysyvät Suomessa.

Jos kaikkien suomalaisten ruokavalio muuttuisi äkisti kasvispainotteiseksi, vaikutukset olisivat kyllä merkittäviä. Pyrimme itse luomaan uusia työpaikkoja kasvisruoan ympärille sen minkä voimme, minkä lisäksi työskentelemme kovasti, jotta oikeudenmukainen siirtymä kestävämpään ruokajärjestelmään huomioitaisiin poliittisesti.

Kasvipohjaista ruokaa tehdään yhtä lailla kotimaisella työllä ja pitkälti kotimaisista raaka-aineista, joten kasvispainotteisen ruokavalion ei tarvitse tarkoittaa suomalaisen maatalouden kurjistumista, kuten Luonnonvarakeskuksen johtamassa Ruokaminimi-hankkeessa selvitettiin. Ongelmatonta tämä ei olisi, sillä muutos vaatisi merkittäviä muutoksia ruoantuotantomme rakenteisiin. Haluammekin osaltamme vaikutta siihen, että Suomessa ryhdyttäisiin kiireesti toimiin varautuaksemme käynnissä olevaan globaaliin ruokamurrokseen ja kääntämään uhat mahdollisuuksiksi.

Lue lisää miksi teemme näin.

Just Beanit.